צו חיפוש של המשטרה


מהו צו חיפוש?
בפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) נוסח משולב, התשכ”ט-1969, פרק ג’. קיימים כמה כללים שלפיהם יכולה המשטרה לבצע חיפוש, עם צו של שופט וללא צו של שופט. 

צו חיפוש שניתן על ידי שופט
סעיף 23 לפסד"פ קובע:
 23. רשאי שופט לתת צו לערוך חיפוש בכל בית או מקום (להלן – צו חיפוש) אם –
(1) החיפוש בו נחוץ כדי להבטיח הצגת חפץ לצורך כל חקירה, משפט או הליך אחר;
(2) יש לשופט יסוד להניח שהוא משמש להחסנתו או למכירתו של חפץ גנוב, או שנשמר בו או מאוחסן בו חפץ שנעברה בו או לגביו עבירה, או ששימש, או מתכוונים להשתמש בו, למטרה לא-חוקית;
(3) יש לשופט יסוד להניח שנעברה עבירה או שמתכוונים לעבור עבירה נגד אדם הנמצא בו.

סעיף 26 מסדיר את התנאים שבהם יערך צו חיפוש. צו חיפוש לרוב ייערך בפני שתי עדים אלא אם הנסיבות אינן מאפשרות זאת בגלל דחיפות העניין, נסיבות העניין יפורטו בפרוטוקול שייערך. שופט יכול להרשות שהצו ייערך בלי שתי עדים. אפשר גם לבצע את החיפוש שלא בפני עדים אך גם זה יפורש בפרוטוקול.
חשוב להדגיש- תופש הבית אינו יכול להיות אחד מהעדים כפרשנות התואמת את תכלית החוק( דנ"פ 10987/07 מדינת ישראל נ' כהן (2.3.09).

בעבר המצב החוקי בישראל העניק תוצאה חוקית גם לחיפוש בלתי חוקי, והיה אפשר להגיש כתב אישום על סמך חיפוש בלתי חוקי. כיום חיפוש לא חוקי ואף כזה שלא בוצע בהתאם לצו השופט יכול להביא לביטול כתב האישום, ולכן רק עו”ד פלילי מומחה יכול לוודא שהחיפוש שבוצע בביתכם ורכושכם היה חוקי ותקין.

חיפוש של שוטר ללא צו
האם מותר לשוטר לבצע חיפוש ללא צו?
על פי פקודת סדר הדין הפלילי, שוטר מוסמך לבצע חיפוש בבית, ברכב או בכל מקום אחר, במקרים שבהם ישנו יסוד להניח שמבוצעת במקום עבירה מסוג פשע, או כאשר האדם המחזיק במקום פנה לעזרת המשטרה, או כאשר אדם שנמצא במקום פנה למשטרה והיה לו יסוד להניח שמבוצעת שם עבירה.

שוטרים הגיעו לביתכם וביקשו לערוך חיפוש- כיצד עליכם לפעול?
ראשית כל והחשוב מכל עליכם לתעד את כל מהלך האירוע!

שנית, חשוב לדעת כי במידה ואין לשוטר אין צו חיפוש זכותכם לסרב להכניס אותו לבית. ישנם מקרים רבים מידי בהם משטרת ישראל מבצעת חיפושים אשר כלל לא עונים על ההגדרות שנקבעו בחוק. הסיטואציה בה שוטרים חמושים מגיעים בשעות לא שעות לבית של אזרח מובילים לכך שבחלק מהמקרים אותו אזרח יסכים להכניס אותם רק מהחשש שיאונה לו רע או מהעובדה שאותו אזרח אינו מודע לזכויותיו.

שלישית, חובתו של השוטר להסביר לכם את מהות החיפוש ולמה הוא מבצע זאת, והחשוב ביותר עליו להסביר לכם כי יש לכם את הזכות לסרב לחיפוש. אם אתם מתנגדים לחיפוש, וודאו שהתנגדות תירשם במלואה. אם השוטר מאיים עליכם כי סירובכם יגרום למעצרכם וודאו כי האיום ירשם בדו"ח.

משרד עורך הדין משה פלמור עוסק בייצוגם של נחקרים, חשודים ונאשמים במגוון העבירות במשפט הפלילי, ומעניק ייעוץ וייצוג משפטי שוטף בכל שלב משלבי ההליך הפלילי.

מאמר זה אינו נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.





התקשרו עכשיו שלחו הודעה