הליך המעצר הראשוני- "מעצר ימים"


בטרם הגשת כתב אישום, הליך החקירה מוטל על המשטרה. במידה והמשטרה מבקשת להאריך את מעצרו של חשוד, עליה להגיש בקשה לקבלת צו מעצר שניתן על ידי בית משפט השלום אלא אם כן הוענקה בחוק סמכות מפורשת לעצור ללא צו שופט. הליך הנ"ל נקרא "מעצר ימים".

סמכות קצין ממונה
החוק קובע כי אם הקצין הממונה החליט על מעצרו של החשוד ולא שחרר אותו בערובה בתחנת המשטרה, יש חובה להביא את העצור בפני שופט לצורך הארכת מעצרו בהקדם האפשרי – ולכל היותר תוך 24 שעות. במקרים חריגים, קצין ממונה רשאי להשהות את הבאת העצור בפני שופט לתקופה שלא תעלה על 48 שעות משעת המעצר.

הליך הדיון בבית המשפט
חשוד מובא לבית המשפט לצורך הארכת מעצרו ובית המשפט ידון בבקשת המשטרה להארכת המעצר. לצורך כך ישנה חשיבות רבה שעו"ד פלילי מקצועי יהיה נוכח בדיון וישאל את השאלות מדוע נדרשת הארכת המעצר הספציפית. בהליך הנ"ל ישנה אפשרות אף להציג חלופת מעצר ובית המשפט הנכבד רשאי להתרשם ממנה בטרם יקבל החלטה. 
כאמור, שופט רשאי לצוות על הארכת מעצרו של החשוד בטרם הוגש נגדו כתב אישום, כאשר קיים חשד סביר שהחשוד עבר את העבירה, שאיננה עבירת חטא.

עילות המעצר לפי סעיף 13 לחוק סדר דין הפלילי (מעצרים) בגינן שופט יכול להורות על המשך המעצר:

1. שיבוש הליכי חקירה או משפט: בית המשפט יורה על המשך המעצר כאשר ישנו יסוד סביר לחשוש כי שחרור החשוד יגרום לשיבוש הליכי חקירה, התחמקות החשוד מחקירה, השפעה על עדים ו/או פגיעה בראיות במישרין או בעקיפין.
2. פגיעה בביטחון הציבור: בית המשפט יכול להורות על מעצרו של חשוד כאשר יש חשש שהחשוד יסכן את ביטחונו של אדם, ביטחון הציבור או ביטחון המדינה.
3. נקיטת הליכי חקירה: חקירת חשוד היא עניין מורכב ולפעמים המשטרה מנסה להשיג ראיות על ידי תרגילי חקירה שניתן לבצע אך ורק כאשר החשוד נתון במעצר. עילה זו מתקיימת כאשר ביהמ"ש שוכנע שיש צורך לנקוט בתרגילי חקירה אשר ניתן לקיימם רק אם החשוד נתון במעצר. סעיף (3) קובע כי מעצר על פי עילה זו מוגבל ל 5 ימים, ובמקרים מסוימים ביהמ"ש יכול להאריך את המעצר עד ל-15 ימים.
4. מעצר אדם הנמלט ממשמורת חוקית לפי סעיף 14 לחוק.
5. מעצר לשם ביצוע בדיקה פסיכיאטרית.

ערר על ההחלטה של מעצר ימים
עצור, משוחרר בערובה ותובע רשאים לערור על החלטת בית משפט בעניין הנוגע למעצר, לשחרור, להפרת תנאי ערובה או להחלטה בבקשה לעיון חוזר, וכן רשאי ערב לערור בעניין ערבותו, בפני בית משפט שלערעור, שידון בערר בשופט יחיד.

ההליך הפלילי אינו טיול בפארק ויש להתייחס אליו בכובד ראש. 
רבים מן המיוצגים בפלילים הינם אנשים שמעולם לא פגשו בעולם הפלילי על שלל המורכבות שלו. על כן, הטיפול והייצוג בתיק הוא קודם כל ליווי של סיטואציה חדשה ומצב רגשי קשה המביא עמו תחושת אי וודאות קשה. תפקידו של עורך הדין הוא להקל בכל דרך אפשרית ולדאוג למיצוי הזכויות.

עורך דין פלילי מנוסה יידע לייעץ לך בדיוק כיצד לנהוג בחקירה. כל זאת, על מנת שהמשך ההליך נגדך, במידה ויהיה כזה, יתנהל בצורה המועילה והטובה ביותר עבורך. ייעוץ נכון יכול להוביל להימנעות ממעצר נוסף וכן יכול להימנעות מהגשת כתב אישום בעבירות המיוחסות לך.

משרד עורך דין משה פלמור עוסק בייצוגם של נחקרים, חשודים ונאשמים במגוון העבירות במשפט הפלילי, ומעניק ייעוץ וייצוג משפטי שוטף בכל שלב משלבי ההליך הפלילי.

מאמר זה אינו נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.

התקשרו עכשיו שלחו הודעה