מחיקת רישום פלילי וקיצור תקופת ההתיישנות


החוק מסדיר את רישומו הפלילי של כל אזרח בחוק המרשם הפלילי ותקנות השבים – התשמ"א 1981.
לכל הרשעה בפלילים מוגדרת תקופת התיישנות ותקופת מחיקה. כל אזרח יכול להגיש בקשה למחיקת רישום פלילי.

מהי תקופת ההתיישנות?
תקופת ההתיישנות של הרשעה נקבעת בהתאם לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים ונספרת החל מיום פסק הדין או החלטת בית המשפט בעניין ההרשעה. חשוב לדעת כי תקופת ההתיישנות משתנה בהתאם לעבירה (עבירת פשע, עבירת עוון, עבירת חטא) ולעונש שהוטל על ידי בית המשפט. לאחר תום תקופת ההתיישנות רק גופים מסוימים יוכלו לקבל מידע לגבי ההרשעה.

מהי תקופת מחיקה?
תקופת מחיקה הכוונה הינה להרשעה שעברו עשר שנים מתום תקופת ההתיישנות שלה תיחשב, לרוב, כהרשעה שנמחקה. כלומר, רק למספר מצומצם של גופים המוגדרים בחוק (כגון משטרת ישראל וצה"ל) תהיה גישה לקבלת מידע לגביה.
לדוגמה, אדם בגיר שנשפט עם הרשעה מתאריך 1.1.2000, תקופת ההתיישנות תחול ב-.1.1.2007 .ותקופת המחיקה תחול ב- 1.1.2017.

ביצעתי עבירה והורשעתי לפני שנים, היכן אני יכול לראות מהי תקופת ההתיישנות?
כל אדם יכול לגשת לתחנת המשטרה הקרובה לביתו ולקבל תדפיס רישום פלילי. במקרים מיוחדים בהם קיימת מניעה (מחלה, אשפוז בבית חולים, מילואים) ניתן לפנות לעורך דין לבקש את התדפיס בצירוף ייפוי כוח בכפוף לחתימה על התחייבות שהמידע יימסר ישירות לשולחו ולא לצורך ייצוגו.

האם אני מחויב להציג למעסיקיי את תדפיס המרשם הפלילי שלי?
על פי החוק, התדפיס מיועד לאדם הספציפי בלבד ואין חובה להציגו בפני מעסיק. המעסיק אף מסתכן בביצוע עבירה פלילית שבגינה שנתיים מאסר.

האם ניתן בכלל לקצר את תקופת התיישנות ותקופת המחיקה?
בחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים התשמ"א – 1981 נקבעה הסמכות לקצר התקופות הנ"ל. כאמור, הסמכות לקצר את תקופת ההתיישנות והמחיקה הקבועות בחוק של הרשעות נתונה לנשיא המדינה. לנשיא יש אף את הסמכות לקצר רישומים פליליים אחרים הנובעים מהחלטות בתי המשפט אשר לא הסתיימו בזיכוי הנאשם. 

כמה זמן לוקח הטיפול בבקשת חנינה?
משך זמן הטיפול במחלקת חנינות בבית הנשיא יכול להשתנות ממקרה למקרה בהתאם לדחיפות הבקשה והצורך בקבלת חוות דעת מגורמים שונים.
נשיא המדינה לא קיבל את בקשתי לקיצור התקופה, האם ניתן לערער?
לא ניתן לערער על החלטת הנשיא אך אפשר להגיש בקשה חדשה בחלוף שישה חודשים מיום החלטת הנשיא בבקשה או אם חל שינוי משמעותי בנסיבות הבקשה.

מה צריכה לכלול בקשת החנינה? 
1. פרטים אישיים (שם, שם האב, מספר ת.ז, כתובת, טלפון).
2. פירוט הבקשה (על מה מתבקשת החנינה).
3. פרטים אודות העבירה ואודות החלטות בית משפט.
4. פרטים על בקשות חנינה קודמות, אם הוגשו.
5. מועד תחילת ריצוי העונש לגביו מבוקשת החנינה (בבקשות המתייחסות לפסילות ולמאסרים)

בנימוקי הבקשה יש להתייחס לנסיבות ביצוע העבירה, נסיבות אישיות ומשפחתיות מיוחדות, טעמים רפואיים, טעמים סוציאליים, מצב כלכלי, תרומה לחברה (שירות צבאי, פעולות התנדבות, הישגים מיוחדים) ונסיבות חדשות, מאז ניתן גזר הדין. יש לצרף מסמכים תואמים על מנת לאמת את הבקשה.
הגשת בקשת חנינה באמצעות עורך דין פלילי תחסוך מכם זמן יקר בהגשת בקשות שתדחנה בשל אי הגשת פרטים ועובדות רלוונטיות לבקשה. הגשת הבקשה על ידי עורך דין פלילי מוסמך תגדיל את סיכויי קבלת הבקשה.
 
משרד עורך הדין משה פלמור עוסק בייצוגם של נחקרים, חשודים ונאשמים במגוון העבירות במשפט הפלילי, ומעניק ייעוץ וייצוג משפטי שוטף בכל שלב משלבי ההליך הפלילי.

מאמר זה אינו נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.






התקשרו עכשיו שלחו הודעה